Du gamla fria nord, eller?

Vi lever i en globaliserad värld, det är ett faktum som nog alla är medvetna om som bor i det här landet. Att få vara en del av en globaliserad värld och kunna få ta del av den är en fantastisk möjlighet. Någonting som de flesta av oss utnyttjar utan att vara medvetna om det. Internet, bloggar och facebook är bara några få exempel på detta. Att vi med ett endast små enkla knapptryck kan få ta del av vad en person på andra sidan vår jord gör. Är det inte helt fantastiskt? Att även om någon vi känner får för sig att flytta till Kina, kan vi fortfarande ha direktkontakt med honom eller henne, vi kan till och med se dem via små kameror i datorn live! Jag finner dessa uppfinningar såsom internet helt underbara. De underlättar våra liv något så otroligt mycket. Det är inte ofta vi reflekterar över vilken bekväm och enkel värld vi lever i och har tillgång till. Globalisering är någonting bra, någonting viktigt som vi behöver för att kunna föra utvecklingen framåt.

En annan sak som har med globalisering att göra är hur enkelt vi människor kan förflytta oss runt vår jord. Jajamän, även här räcker det med några snabba och enkla knapptryck i vår cyberspace och vips! Så kan vi 4 timmar senare sitta på en plan som för oss till Amazonas regnskogar eller till Grekland eller varför inte ett land i Afrika eller mellanöstern? Är det inte helt fantastiskt? Om vi bara har pengar och ett litet häfte med en bild på oss själva som talar om vilka vi är, även kallat pass, så kan vi röra oss över hela världen. Shit, detta är ju asgrymt! Fatta att vi små, små svenskar som bor i ett litet, litet land som nästan ingen känner till kan få ta del av en hel värld där ute. Men. Om vi nu bestämmer oss för att åka till Iran för att vi vill arbeta där ett tag och se hur landet är och så beställer vi en flygbiljett dit, men när vi kommer fram säger de åt oss i tullen att här är vi inte välkomna in. Vad händer då?  Vi blir förstås arga! Så där kan de ju inte behandla oss. Nej, vi är ju svenskar, vi har ju ett pass som bevisar vilka vi är och vi har ju faktiskt betalt för vår resa, så nu får dem faktiskt ta och släppa in oss. Det har vi rätt till. Vi ska ju få åka vart vi vill i världen. Det är en rättighet som vi besitter.

 

Om vi då vänder på hela historian. En Iransk familj kommer hit. De har blivit förtrycka i sitt land. Usch, det är ju förfärligt. Det är ju sådant som de berättar om på nyheterna varje dag. Hur människor runt om i världen krigar och förtrycker varandra. håhåjaja, så de håller på. Den här familjen har ett pass, väskor med kläder och alla deras ägodelar som de har kvar och ber om att få komma in i Sverige för att söka skydd och skapa ett fungerande liv här. För de har ju hört om vilket fantastiskt land lilla Sverige är. Här finns inget krig och ingen elände. Bara en massa kritvita människor som pratar ett främmande språk och dansar runt en konstig stång varenda sommar. Men när de väl kommer hit, den lilla iranska familjen som till på köpet är muslimer, så vänder vi våra ryggar åt dem och säger ”nej, här får ni inte komma in, köp en trisslott och prova er lycka någon annanstans”

 

Men, vad hände med vår fantastiskt globaliserade värld? Jag tror den gick itu och föll i små bitar. För vi bygger murar kring vårt egna land, samtidigt som vi blir arga när omvärlden säger stopp åt oss. Är det så vi ska ha det nu? En kall, grå och trist värld utan medmänsklighet och empati? En värld där vi sitter innanför våra små murar, äter vår sill och dansar runt vår majstång. Åh ja, heja svensk kultur den är så fantastiskt fin, speciellt när människor på andra sidan vår jord dör. Du gamla, du fria nord, du är endast ett minne blott. För här finns ingen frihet för någon annan än de som äter sill och heter Andersson, Nilsson eller Svensson. Flykting eller färgad, du får inte komma in.

Idag sitter det 20 människor i Sveriges kanske finaste och viktigaste rum; Riksdagen, som bär på dessa åsikter att om du är från ett främmande land, pratar ett främmande språk, tror på en främmande gud eller har en annan färg än vit, så är du inte välkommen in hit.

Det är inte bara tragiskt, det är absurt. Hur vi tar oss rättigheter att göra vad vi vill, men vi glömmer bort vårt ansvar till våra medmänniskor, våra bröder och systrar som bor i vår globaliserade värld. De är lika mycket människa som dig och mig. Så till nästa val kära vänner, tänk efter noga innan ni röstar vad ni vill med era liv, vilken värld det är ni vill vara med och bygga och leva i. För med rättigheter följer skyldigheter och jag tror att 330.000 tusen svenskar i söndags glömde bort sin skyldighet till vår omvärld 

Kommentarer
Postat av: Emma

Du är ju egentligen kreativ som tusan när det kommer till att sätta samman ord till något bra! Mycket bra skrivet och kloka ord.

2010-09-22 @ 21:07:04
Postat av: matilda

you go sister!

2010-09-22 @ 21:21:58
URL: http://whenwecollide.blogg.se/
Postat av: sandra

svar: inte? men den handlar ju inte enbart om att rösta rätt (rött) utan också om hur viktigt det är att slåss för att just det som hände i söndags inte ska få hända, om att människor som varit med om elände och krig ska kunna få komma hit och slippa det. och visst är du och jag meningsmotståndare när det kommer till blockpolitiken, men utifrån vad jag läst i din blogg (bland annat det här inlägget) så vet jag att vi känner likadant vad gäller detta. såå visst kan du väl hålla med om att det är en bra text egentligen? :)



och jaaa, bebismage! haha! fast nu är jag trött på den. tycker att det kan få bli bebis nu istället. :)

2010-09-22 @ 23:39:39
URL: http://yousoundsotwee.blogg.se/
Postat av: sandra

det är sant.



ja förhoppningsvis. har beräknat datum nästa fredag, men med min vanliga (o)tur får jag säkert gå två veckor över tiden... man vet aldrig. :)

2010-09-22 @ 23:55:55
URL: http://yousoundsotwee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0